Які послуги надаватимуть пацієнтам безкоштовно після реформи в медицині

У МОЗ розповіли, чого слід чекати українцям після запровадження медичної реформи.

  1. Реформа вводить нові правила фінансування медичної системи. Запроваджує список послуг, які будуть на 100% профінансовані державою, а саме:
  • первинна допомога (сімейні лікарі, терапевти, педіатри);
  • екстрена допомога (різке погіршення стану здоров’я, серцевий напад, інсульт, гострий апендицит, ниркова недостатність, запалення легенів тощо);
  • паліативна допомога — передусім адекватне знеболювання;
  • лікування у вузьких спеціалістів за направленням сімейного лікаря та планове лікування у рамках програми медичних гарантій.

(!) Кожна медична послуга матиме визначений тариф, який платитиме лікарні держава.

  1. Реформа запровадить медичні гарантії, право на які пацієнти матимуть обовязково. Для пацієнтів більшість послуг із переліку медичних гарантій буде безоплатною, а для держави — платною. Їх список повністю складуть у 2020 році, коли реформа запрацює повністю. Тарифи на ці послуги МОЗ опублікує після збору відповідної статистики.

  1. Реформа вводить нові правила відносин із лікарями. Національна служба здоров’я на першому етапі укладе договори з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без медичної допомоги. Далі мережа медзакладів буде упорядкована з огляду на вибір пацієнтів. Лише ті лікарі, до кого не захочуть йти люди можуть залишитися без роботи. Тож лікарі конкуруватимуть за пацієнта.

  1. Реформа покладає обов’язок упорядкування мережі лікувальних закладів на місцеву влада. Держава надаватиме технічні вимоги для доїзду до лікарні та її мінімального навантаження.

Джерело: сайт Міністерства охорони здоров'я України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1209

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38637

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1929

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12002

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді