Новий закон змінює правила бронювання держслужбовців, бюджетників та працівників ОМС

ВР передає Кабінету міністрів повноваження на розробку порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями.

бронювання бюджетників

Пошук по Класифікатору професій

Верховна Рада 4 листопада зібрала 290 голосів за зміни до Закону №7687 про бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Головні зміни стосуються бронювання держслужбовців, бюджетників та працівників органів місцевого самоврядування.

Кабмін України розробить новий порядок бронювання та нові критерії віднесення підприємств до критичних.

Головне: особи, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, ОМС, а також за підприємствами, установами і організаціями будуть призвані на військову службу за їх згодою.

Кого це стосується

Ст. 25 Закону «Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних» визначає, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які:

  • працюють  в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • працюють на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом міністрів.

Військовозобов’язані, зазначені у частині першій цієї статті, не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Новий закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Експерти порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадують, що бюджетні установи стають заручниками у питанні ведення військового обліку. За наявності на військовому обліку в держорганах та установах менше ніж 500 призовників і військовозобов’язаних обов’язок вести військовий покладається на посадову особу служби персоналу або служби управління персоналом.

В цьому випадку дозволений максимальний розмір доплати працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, — 50% його посадового окладу. Для окремої штатної одиниці не буде доплат, проте можливі надбавки, скажімо за складність і напруженість у роботі.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

За матеріалами Верховної Ради

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7079

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17378

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді