Нарахування податку на нерухомість – особливості під час воєнного стану

Державна податкова служба України наводить приклади застосування тимчасових положень Податкового кодексу, які діють під час воєнного стану і стосуються податку на нерухомість.

нарахування податку на нерухомість

Оновлена форма Податкового розрахунку: як заповнювати і коли звітувати

В поясненні ДПС мова йде про податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки.

В яких випадках та за який період податок на нерухомість не нараховується

  1. За 2021 та 2022 податкові роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно за об’єкти житлової нерухомості (у тому числі їх частки), які належать фізособам та розташовані на тимчасово окупованих територіях, на територіях, де ведуться бойові дії. Також податок не нараховується за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією рф.
  2. За період з 1 березня по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухомість за об’єкти житлової нерухомості (у тому числі їх частки), які належать юридичним особам та розташовані на тимчасово окупованих територіях, на територіях, де ведуться бойові дії. Також податок не нараховується за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією рф.
  3. Тимчасово (з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан), не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно за об’єкти житлової нерухомості (у тому числі їх частки), які  розташовані на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де ведуться бойові дії. Також податок не нараховується за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією рф.

Юридичні особи протягом 6 місяців після місяця, в якому припинено воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію. В декларації потрібно буде відобразити зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухомість.

Для фізичних осіб контролюючий орган самостійно обчислює податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.

Нагадаємо, основні засоби при розрахунку амортизації – будівлі та споруди, які розташовані на землі та утримувані установою, щоб отримувати орендні платежі та/або збільшити власний капітал – є інвестиційною нерухомістю.

За матеріалами ДПС

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47632

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36434

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6969

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3121

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54126

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді