Як зробити перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком

Пенсійний фонд України нагадує, що ст. 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) дозволяє людині, яка має право на різні види пенсій обрати лише один з них – за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника.

вихід на пенсію

Калькулятор стажу

Стаття 26 Закону визначає, що для призначення пенсії після досягнення віку 60 років у 2022 році необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Якщо пенсіонер досяг віку 60 років і має не менше 29 років страхового стажу, він може перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком.

Потрібно враховувати, що пенсія по інвалідності ІІ групи призначається в розмірі – 90%  пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Під час обчислення розміру пенсії по інвалідності до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період з дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку. При обчислені пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується. Якщо пенсіонер, одержуючи пенсію по інвалідності, продовжував працювати і за нього було сплачено внески, то він набув страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.

Також ч. 3 ст. 45 Закону встановлює додаткові пільги пенсіонеру, який після призначення пенсії по інвалідності продовжував працювати та набув не менш як 24 місяці страхового стажу і вперше переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Для нього застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком.

Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дати подачі заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток, які не враховані у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.

Нагадаємо, що для зарахування страхового стажу в 1 місяць необхідне одночасне дотримання трьох умов:

  • працівник підлягав соціальному страхуванню;
  • роботодавець/працівник сплачував страхові внески;
  • страхові внески сплачені у сумі, що не менша за мінімальний внесок. З 1 жовтня 2022 року ЄСВ становить 1474 грн.

За матеріалами ПФУ

задайте питання фахівцю держказначейства
Даруємо унікальну можливість отримати відповідь від фахівця Державної Казначейської служби України.
До 1 квітня поставте своє запитання стосовно казначейського обслуговування або звітності. Відповідь почуєте на вебінарі. 👇

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
66867

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
59352

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
45369

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
76990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді