Чи враховувати матдопомогу при обчисленні мінімального рівня зарплати?

Державна служба України з питань праці розглядає приклад, коли матеріальна допомога під час війни виплачується без обмеження кількості виплат. Допомогу отримують майже всі працівники підприємства.

матеріальна допомога

Калькулятор індексації зарплати

Згідно з законодавством, матеріальна допомога – це фінансова підтримка, або нецільова благодійна допомога працівнику від свого роботодавця, яка виплачується за заявою працівника.

Проте Закон «Про оплату праці» визначає заробітну плата як винагороду у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір зарплати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати — станом на 1 грудня 2022 року 6700 грн.

Отже якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати. Але матеріальна допомога виплачується не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати. Тому суму матдопомоги не враховують до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

За матеріалами Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
259110

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4976

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді