НБУ опублікував індекс інфляції за жовтень та спрогнозував інфляцію на 2023 рік

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків. В НБУ вважають, що це підтримає курсову стабільність та призведе до поступового зниження інфляції у 2023 році.

інфляція жовтень

Калькулятор індексації зарплати

За даними Нацбанку, зростання споживчих цін в Україні за підсумками жовтня пришвидшилося до 26,6% у річному вимірі.

За оцінками НБУ, у листопаді інфляція надалі зростала, але нижчими темпами, ніж передбачалося в жовтневому прогнозі.

В інфляційному звіті НБУ за жовтень 2022 р прогнозується, що цього року інфляція сягне близько 30%. Проте в наступні роки інфляція має сповільнитися за умови зниження безпекових ризиків і злагодженої монетарної та фіскальної політики.

«Через негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів та очікування економічних агентів інфляція прискориться до 30% наприкінці поточного року. Проте такі темпи зростання цін можна вважати доволі помірними з огляду на виклики війни та багаторічні інфляційні рекорди в багатьох країнах світу. Ціновий тиск та очікування залишатимуться контрольованими, що закладає фундамент для поступового сповільнення інфляції», – говориться в звіті НБУ.

Також опубліковано й прогноз з падіння ВВП України у 2022 році. Через нижчі показники врожайності цього року і значно менші посівні площі НБУ лише незначно поліпшив оцінку падіння ВВП – до 31,5%.

Нацбанк назвав умови для зростання ВВП України в наступні роки (на рівні 4–5%):

  • послаблення безпекових ризиків
  • поновлення роботи чорноморських портів
  • бюджетна підтримка, яка стимулюватиме споживчий попит та інвестиції у відбудову країни.

На зростання ВВП негативно впливатимуть:

  • значний масштаб втрат робочої сили та виробничих потужностей;
  • високі світові ціни на енергоносії;
  • суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення.

Обмежені можливості експорту через наслідки війни, висока міграція та значні потреби економіки в імпорті стануть причиною дефіциту поточного рахунку в наступні роки.

Нагадаємо, що в Держбюджеті на 2023 рік обмінний курс гривні до долара США на кінець 2023 року закладено на рівні 45,8 грн за дол. Прогнозна інфляція на 2023 рік – 28%.

Також підписаний Президентом закон «Про Державний бюджет України на 2023 рік» № 8000 зупиняє на рік дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення». Норма Держбюджету про індексацію зарплати міститься у прикінцевих положеннях.

За інформацією НБУ

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
60587

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6899

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10238

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді