Як визначити основне місце роботи під час призупинення трудового договору

Працівник має визначитися, яке місце роботи вважати основним в разі призупинення трудового договору на одному з місць роботи

як визначити основне місце роботи

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Стаття 21 Кодексу законів про працю України надає найманим працівникам укладати трудовий договір на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Тому працівники мають право виконувати роботу за сумісництвом на іншому підприємстві, крім основного місця роботи. Основне місце роботи визначається працівником (застрахованою особою) у заяві, поданій роботодавцю.

Державна служба України з питань праці та Федерація профспілок роз'яснюють спірне питання: що робити, коли роботодавець тимчасово призупинив дію трудового договору за основним місцем роботи, а працівник знайшов іншу роботу. Адже трудове законодавство не передбачає можливості  мати два основних місця роботи. 

 За інформацією Держпраці, під час призупинення трудових відносин за попереднім основним місцем роботи, працівник має право працевлаштуватись у іншого роботодавця та визначити таке нове робоче місце основним. Згода роботодавця не потрібна. Працівнику достатньо повідомити роботодавця про укладення трудового договору та визначення нового місця роботи основним.

За матеріалами Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді