Який порядок формування лікарняних в 2023 році запланував МОЗ

Міністерство охорони здоров'я вносить зміни до наказів, які визначають порядок формування електронних медичних висновків – e-лікарняних.

формування лікарняних в 2023 році

Калькулятор стажу

Проект наказу МОЗ знаходиться на погодженні у Федерації профспілок, яка опублікувала його.

Ключові зміни у формуванні лікарняних у 2023 році

  1. Медичні висновки при внесенні до Реєстру лікар, який працює у суб'єкта господарювання, підписує за допомогою КЕП.
  2. E-лікарняні сформуються лише для пацієнтів, які мають ідентифікаційний код або мають відмітку про офіційну відмову від ІНН.
  3. Видачу паперових лікарнянях планують подовжити на період воєнного стану та ще 3 місяці з дня його припинення або скасування. Крім цього, оговорюються випадки, коли дозволена вид продовження та закриття листків непрацездатності, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року:
  • сплив строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я;
  • виникнення технічних проблем (помилок) під час передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, які призводять до неможливості формування електронного листка непрацездатності в Електронному реєстрі більше ніж протягом 7 днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність – до усунення таких проблем (помилок);
  • зупинка в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров'я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров'я;
  • порушення строків звернення пацієнта для продовження випадку тимчасової непрацездатності, якщо це порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану. В цьому випадку головна умова – на дату звернення за медичною та/або реабілітаційною допомогою пацієнт залишається непрацездатним відповідно до результатів проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність зазначеного пацієнта.

Нагадаємо, що в грудні Кабмін вже змінив правило (формулу) розрахунку середньоденної зарплати застрахованої особи, що впливає на суму виплати лікарняних:

Середньоденна зарплата = нарахована зарплата за 12 місяців / кількість календарних днів зайнятості

Де:

Нарахована зарплата – дохід, грошове забезпечення, на який нарахований ЄСВ та/або страхові внески.

Календарні дні зайнятості – період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов'язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності.

В цій формулі не враховуються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин:

  • тимчасова непрацездатність,
  • відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами,
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 6-річного віку за медичним висновком,
  • відпустка без збереження заробітної плати (новація),
  • призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України (новація).

За матеріалами СПО Об'єднань профспілок

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
27947

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді