Праця під час воєнного стану: роботодавець має право змінити істотні умови праці без згоди працівника

Державна служба України з питань праці роз'яснює, які умови переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві під час дії воєнного стану.

умови праці під час воєнного стану

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Згідно з ч. 1 та 2 статті 3 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ, у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди.

В цьому випадку є кілька умов:

  • не дозволяється переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії;
  • не дозволяється переведення якщо така робота протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  • при переведенні умови оплати праці за виконану роботу мають бути не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Роботодавці в період дії воєнного стану повідомляють працівників про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці не пізніше як до запровадження таких умов.

Держпраці трактує цю норму закону так, що до скасування або припинення воєнного стану роботодавець має можливість змінити істотні умови праці з будь-якого моменту та без отримання згоди працівника.

Нагадаємо, що доплата за шкідливі умови праці встановлюється після атестації робочих місць. Для проведення такої атестації в установі  створюють спеціальну експертну комісію — за рішенням керівника, профспілки та служби охорони праці.

За матеріалами Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді