Хто з ВПО звільнений від мобілізації та чи потрібно їм ставати на військовий облік

Військовозобов’язаним переселенцям віком від 18 до 60 років потрібно стати на військовий облік за новим місцем фактичного проживання.

військовий облік переселенців

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наголошує, що ВПО мають стати на облік у військоматі протягом 7 днів після приїзду.

У роз'ясненні Мінреінтеграції говориться, що постановка на облік не означає вручення повістки. 

Окремі категорії внутрішньо переміщених осіб, як й інші громадяни України, можуть бути звільнені від мобілізації згідно положень закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Звільненими від мобілізації є такі категорії військовозобов’язаних громадян:

  • особи з інвалідністю або особи, які відповідно до висновку військово-лікарської комісії визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Повний перелік військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації міститься у статті 23 зазначеного вище Закону.

Якщо ВПО належить до осіб, які не підлягають мобілізації, але повістка все одно прийшла, потрібно з’явитися до військкомату та надати документи, які підтверджують ваш статус.

Експерти порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадують, що бюджетні установи стають заручниками у питанні ведення військового обліку. За наявності на військовому обліку в держорганах та установах менше ніж 500 призовників і військовозобов’язаних обов’язок вести військовий покладається на посадову особу служби персоналу або служби управління персоналом.

В цьому випадку дозволений максимальний розмір доплати працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, — 50% його посадового окладу. Для окремої штатної одиниці не буде доплат, проте можливі надбавки, скажімо за складність і напруженість у роботі.

За матеріалами Кабміну

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
5351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді