В Раді готують закон про безстрокові відпустки за власний рахунок

Проєкт закону передбачає надання відпусток за власний рахунок за згодою роботодавця та працівника.

проєкт закону про відпустки за власний рахунок

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

В Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №8313 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток. Автор закону голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова та ще кілька народних депутатів.

В проєкті пропонується внести зміни до статті 26 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон). В разі прийняття закону відпустка без збереження заробітної плати (за власний рахунок) може надаватися працівнику за сімейними обставинами та з інших причин на строк не більше 30 календарних днів на рік. Точний строк відпустки за власний рахунок протягом року може визначатися угодою між працівником та роботодавцем.

Законопроєкт розширює перелік підстав для безстрокової відпустки за власний рахунок:

  • на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках встановлених законодавством;
  • у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру.

В цих випадках роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, визначеного ч. 3 ст. 26 Закону.

Нагадаємо, 19 липня 2022 року набув чинності закон №2352 про трудові відносини під час воєнного стану. В законі додані підстави для розірвання трудових договорів:

  • смерть роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим;
  • відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль;
  • неможливість забезпечити працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних і технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

За матеріалами Верховної Ради

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93836

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229844

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5353

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58264

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді