В грудні пришвидшилася інфляція та впав ринок праці — Нацбанк

НБУ опублікував щомісячний макроекономичний та монетарний огляд за підсумками грудня 2022 року.

інфляція в Україні

Калькулятор індексації зарплати

За даними Нацбанку, споживча інфляція пришвидшилася, але в грудні 2022 р зростала повільніше за попередні прогнози через розширення пропозиції продуктів харчування, деокупацію територій, слабкий споживчий попит, зміцнення готівкового курсу гривні та стабілізацію інфляційних очікувань

Ціни на продукти харчування сповільнили зростання під впливом розширення пропозиції овочів борщового набору, м’яса, круп та цукру.

Прискорилося зростання цін на пальне унаслідок вищого попиту (для генераторів) та труднощі з постачанням.

Зростання адміністративно регульованої інфляції підтримується пришвидшенням зростання цін на алкогольні напої (унаслідок збільшення виробничих витрат на енергію, сировину й тару)

Натомість стримували адміністративну інфляцію мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення, а також посилення конкуренції з боку нелегальної продукції, що обмежує зростання цін на тютюнові вироби.

інфляція в грудні 2022 року

У грудні активність на ринку праці знизилася через дефіцит е/е та сезонність

Обстріли та тривалі відключення е/е, а відтак послаблення економічної активності зумовили і зменшення попиту на робочу силу. Зокрема, кількість вакансій була на 5-23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи) нижчою пікового значення цього року, зафіксованого у вересні.

Кількість резюме (крім пошуку роботи в ІТ та за кордоном) теж скорочувалася, зокрема через обмеження пошуку роботи в інтернеті внаслідок перебоїв з е/е та зв'язком. Додатковим чинником послаблення пропозиції на ринку праці може бути і сезонне зниження активності з пошуку роботи у передсвятковий період.

ринок праці в грудні 2022 року

Нагадаємо, що в Держбюджеті на 2023 рік обмінний курс гривні до долара США на кінець 2023 року закладено на рівні 45,8 грн за дол. Прогнозна інфляція на 2023 рік – 28%.

Також підписаний Президентом закон «Про Державний бюджет України на 2023 рік» № 8000 зупиняє на рік дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення». Норма Держбюджету про індексацію зарплати міститься у прикінцевих положеннях.

За даними НБУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
60587

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6899

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10238

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді