Хто має право на пільги зі сплати земельного податку

Кілька категорій фізичних осіб мають право на отримання пільг щодо сплати земельного податку.

пільги земельний податок

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Щоб скористатися пільгами платник податку повинен подати заяву контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у його власності такої особи. Заява пишеться у довільній формі. Право на пільгу підтверджують наступні документи:

  • посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи,
  • пенсійне посвідчення (за віком),
  • посвідчення батьків багатодітної сім'ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років),
  • посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»,
  • посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,
  • посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1 – 3 категорія).

Для отримання пільги зі сплати земельного податку з базового податкового (звітного) періоду документи та заяву необхідно подати до 1 травня поточного року. Якщо заява подана пізніше, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Нагадаємо, з 2023 року діє нова форма декларації з плати за землю. В новій декларації заборонено заповнювати в одному рядку:

  • колонки 14-15 в розділі I «Розрахунок суми земельного податку»;
  • колонки 5-16 у розділі II «Розрахунок суми орендної плати».

За матеріалами ДПС

 

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47266

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53121

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді