Нова форма декларації з плати за землю затверджена з 2023 року

Міністерство фінансів України внесло зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

нова декларація з плати за землю

Оновлена форма Податкового розрахунку: як заповнювати і коли звітувати

Нова редакція декларації та Наказ Мінфіну №83 від 18.02.2022 р набрали чинності 20 березня 2022 року, оновлену форму необхідно подавати за період, починаючи з 2023 року.

Причина змін: декларацію привели у відповідність до норм чинного законодавства з урахуванням змін, внесених Законом України від 30.11.2021 №1914-IX.

Головні зміни у декларації з плати за землю

1. За наявності у платника податку кількох об’єктів оподаткування, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які входять до складу різних територіальних громад, а отже, відповідають різним кодам за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць, якщо такі адміністративно-територіальні одиниці обслуговує один податковий орган, то кількість податкових Декларацій має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць.

КАТОТТГ — Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290 (у редакції від 12.01.2021 № 3), упроваджений на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

2. У графі 7 зазначають код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано(і) земельна(і) ділянка(и).

За кожним таким кодом за КАТОТТГ складають окрему Декларацію.

3. У колонці «Категорія земельних ділянок» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» Декларації зазначають інформацію щодо категорії/цільового призначення земельних ділянок, яка має відповідати інформації, зазначеній у документах, що засвідчують право власності/користування земельними ділянками. 

Номер проставляють арабськими цифрами (формат XX. XX) згідно з Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок, затвердженим постановою КМУ від 28.07.2021 № 821.

4. У колонці «Нормативна грошова оцінка» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» Декларації вказують нормативну грошову оцінку (НГО) з урахуванням кумулятивної величини коефіцієнта індексації, який застосовують з дати останньої затвердженої НГО: 

  • за проведення оцінки земельної ділянки – зазначають оцінку одиниці площі земельної ділянки;
  • якщо оцінку не провели – оцінку одиниці площі ріллі за АР Крим або областю.

Заборонено заповнювати в одному рядку:

  • колонки 14-15 в розділі I «Розрахунок суми земельного податку»;
  • колонки 5-16 у розділі II «Розрахунок суми орендної плати».

Декларація з плати за землю - приклад заповнення

Щоб уникнути помилок (розбіжностей) за подання уточнюючих податкових декларацій:

  • спростили ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів;
  • запровадили позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Цей рядок заповнюють, якщо проставляють відповідну відмітку про подання «уточнюючої» декларації.

Щоб дотримати вимог Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 № 55, замість слів «ім’я», «ініціали» використовують словосполучення «власне ім’я».

Декларація з плати за землю (земельний податок та орендна плата) доповнена новою колонкою про період володіння/користування з розбивкою на частку неповних і повних місяців. За розрахунку орендної плати слід зазначати дату завершення строку дії договору оренди (у форматі дд.мм.рррр.).

За інформацією ГУ ДПС у Київській області

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82574

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67576

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3655

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47491

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді