З 1 лютого починається тестування електронних ТТН

Електронна товарно-транспортна накладна стане обов'язковою для використання з 1 серпня 2023 року. Впровадження e-ТТН було відкладено через воєнний стан.

тестування електронних ТТН

Пошук по Класифікатору професій

З 1 лютого 2023 року розпочнеться тестування електронної накладної – одного з основних первинних документів, який підтверджує факт перевезення вантажу, його обсяг та відповідальних осіб. Ринок матиме півроку на адаптацію до нових правил. 

«Ми точно розуміємо, що е-ТТН зробить ринок вантажних перевезень прозорішим, менш корумпованим. Для бізнесу використання електронних накладних буде дешевшим за паперові. І, загалом, це перший крок до впровадження міжнародних документів – e-CMR. Впровадження е-ТТН обов’язково відбудеться, тому вже зараз ми закликаємо бізнес долучатись до тестування системи, щоб до 1 серпня бути готовими працювати з документами. Вже є провайдери електронного-документообігу, які пройшли тестування і можуть взаємодіяти з системою», – повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Мустафа Найєм.

Працювати з електронною ТТН можна буде у режимі реального часу всім сторонам вантажоперевезення одночасно – відправнику, одержувачу та перевізнику. 

Робота над е-ТТН розпочалась ще 2019 року, її впровадження було відкладено на рік через воєнний стан. З 1 лютого 2023 року надається час на поступовий перехід, тестування та адаптацію до використання електронної товарно-транспортної накладної. Для цього потрібно укласти договір з одним із провайдерів ЕДО, що приєдналися до проєкту, щоб 1 серпня бути повністю готовою до цифровізації цього бізнес-процесу.

Експерт порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС нагадує, що станом на зараз можна створювати ТТН в електронній формі з використанням електронного підпису:

  • водієві треба роздрукувати паперову копію ТТН, щоб він міг пред’явити її поліції як супровідний документ до вантажу. Водій (експедитор) при цьому на копії ставить підпис, що прийняв  до перевезення вантаж;
  • супровідні документи також треба оформити в електронній формі з використанням електронного підпису;
  • усі технічні засоби, що використовуються, мають відповідати законодавству про електронні документи та електронний документообіг.

За інформацією Мінінфраструктури

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік використання робочого часу

Положення про облік використання робочого часу працівників розробляють з метою впорядкувати облік використання робочого часу працівниками установи, підвищити відповідальність керівників структурних підрозділів за достовірність відомостей у табелях обліку використання робочого часу, нарахування зарплати працівникам, посилити трудову дисципліну.
6916

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету 2025

Складають паспорт бюджетної програми місцевого бюджету усі головні розпорядники за коштами місцевого бюджету. Розкажемо про особливості заповнення, внесення змін та термін затвердження.
53529

Видаткова накладна – бланк | зразок

Видаткова накладна – це первинний документ, який дає змогу обліковувати рух матеріальних цінностей, тож використовують бланк чи не всі установи. І хоча бухгалтери мають з нею справу мало не щодня, запитань щодо заповнення багато. Відповімо на найбільш поширені та дамо зразок.
126204

Табель обліку робочого часу 2024 – бланк | зразок заповнення

Табель обліку робочого часу – це первинний документ, який містить перелік усіх працівників установи з відмітками про те, як вони відпрацювали робочий час протягом облікового періоду. Без цієї інформації заробітну плату працівникові не нарахуєш. То хто, коли і як складає табель?
162558

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді