Які умови для звільнення працівника, який відмовився працювати через зміну істотних умов праці

В період воєнного стану законодавство дозволяє роботодавцю звільнити такого працівника за певних умов — роз'яснює Держпраці.

умови для звільнення працівника

Калькулятор штрафів

Стаття 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначає строки повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці. Це потрібно здійснити не пізніш як до запровадження таких умов.

Роботодавець має право розірвати трудовий договір,  якщо працівник відмовився працювати в нових умовах і повідомив про це письмово. Про йдеться в п. 6 статті 36 КЗпП України.

Норма закону під час воєнного стану стає на бік власника чи уповноваженого ним органа. Вони мають право звільнити працівника, який відмовляється з будь яких причин продовжувати виконувати роботу в нових умовах.

Законодавство не передбачає необхідності вжиття заходів щодо працевлаштування працівників у таких випадках.

Нагадаємо, в зв'язку з військовою агресією рф значних змін зазнав Кодекс законів про працю України, зокрема стаття 36. Частину першу статті 36 КЗпП доповнили такими причинами припинення трудового договору:

  • 8-1 — смерть роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • 8-2 — смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим.

За інформацією Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді