П'ять статусів листка непрацездатності – що означають та що робити

В Електронному реєстрі листків непрацездатності відкриття е-лікарняного здійснюється автоматично, але лікарняний може мати різні статуси.

статус листка непрацездатності – що означає

Калькулятор стажу

За наказом МОЗ України від 17.06.2021 №1234, е-лікарняний відкривається на підставі медичного висновку, створеного лікарем, до якого звернувся пацієнт – застрахована особа.

Сформований листок непрацездатності надходить в кабінет страхувальника (роботодавця), з якими пацієнт перебуває у трудових відносинах.

На вебпорталі  Пенсійного фонду листок непрацездатності може мати такі статуси:

  • «Закритий»,
  • «Готово до сплати»,
  • «Помилково сформований»,
  • «Недійсний»,
  • «Оплачений».

Що означає кожен такий статус

Закритий –  цей статус електронний лікарняний набуває з дня свого формування (відкриття) в Електронному реєстрі. По електронних лікарняних з таким статусом ще не можна нараховувати кошти. Статус «закритий» змінюється на «готово до сплати» через сім днів після дати:

  • закриття (закінчення строку дії медичного висновку) – для лікарняних по тимчасовій непрацездатності;
  • відкриття (початок строку дії медичного висновку) – для лікарняних по вагітності та пологах

Навіть якщо статус зміниться раніше, варто зачекати, адже протягом семиденного періоду до лікарняного можуть вноситися зміни. 

Готово до сплати – статус вказує на те, що страхувальник може працювати з листком непрацездатності та нараховувати кошти. Роботодавець має сформувати на вебпорталі заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до ПФУ.

Помилково сформований –  цей статус листок непрацездатності отримує, якщо медичний висновок створено лікарем з помилками. В цьому випадку лікар протягом 7 днів створить коректний медичний висновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А попередній, із неточними чи некоректними даними, отримає статус «Помилково сформований». Виплати по таким електронним лікарняним не проводяться.

Недійсний – це е-лікарняний, створений на підставі медичного висновку за іншою категорією, період непрацездатності за яким не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним. 

Оплачений – це означає, що страхувальнику на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат надсилаються кошти для здійснення відповідних виплат за лікарняним застрахованій особі.

За матеріалами ПФУ

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27077

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247459

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14780

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23247

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді