За день до вторгнення – про що писали та що обговорювали напередодні військової агресії проти України

Публікуємо підбірку матеріалів порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС», які вийшли в період 21-23 лютого — напередодні вторгнення рф в Україну.

pа день до вторгнення рф

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Тема повномасштабної війни в ті дні вже вітала в суспільстві та коридорах влади. Було прийнято кілька рішень, які дозволили швидше перелаштувати Україну на «військові рейки».

Пропонуємо нашим читачам згадати ті дні через призму наших публікацій.

1. Міністерство оборони випустило роз’яснення про Порядок взяття на військовий облік жінок. Призов жінок на військову службу під час мобілізації можливий за наявності посад, на яких можливо утримувати військовослужбовців-жінок із відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Тому жінкам для забезпечення виконання вимог законодавства про військовий обов’язок належало:

  • визначити придатність до військової служби і прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання та пройти військово-лікарську комісію;
  • надати посадовим особам ТЦК та СП необхідну інформацію для взяття на військовий облік разом із фотокарткою 3Х4 та інші документи.

Нагадаємо, що новий Порядок ведення військового обліку в Україні був затверджений Кабміном вже на початку 2023 року.

2. Депутати пропонували обмеження на виїзд посадових осіб на випадок воєнного стану. У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду за кордон деяким категоріям осіб на період воєнного стану». До переліку осіб, яким було б заборонено виїзд, пропонували додати:

  • секретаря та членів РНБОУ,
  • керівника Офісу Президента України, його заступників,
  • Керівника Апарату Офісу Президента України,
  • Першого помічника Президента України,
  • радників Президента України,
  • радників - уповноважених Президента України,
  • радників керівника Офісу Президента України та прокурори органів прокуратури,
  • членів Кабміну, перших заступників та заступників міністрів;
  • народних депутатів України;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  • держслужбовців, які займають посади державної служби категорії "А" та інших.

Зазначимо, що в повній мірі рішення про заборону на виїзд чиновників було прийнято вже в 2023 році після відповідного Указу Президента України.

3. Президент України 23 лютого підписав Наказ про призов резервістів на військову службу.

Передбачалося, що призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Йшлося про офіцерський, сержантський та рядовий склад. Призов мав розпочатися 23 лютого 2023 року із максимальним терміном служби 1 рік.

Резервісти оперативного резерву мали проходити службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві. Йшлося, насамперед, про осіб, які мають бойовий досвід та колишніх військовослужбовців.

4. Напередодні вторгнення Президент України ініціював програму економічного патріотизму

Програма передбачала зменшення податкового навантаження на підприємців, обмеження перевірок, створення стимулів для залучення коштів населення у бізнес та банківську систему. Крім того, завдяки цій програмі заплановано знизити ПДВ на бензин і дизель, що мало сприяти зменшенню цін на пальне.

Зауважимо, що частина цих намірів була реалізовано вже після початку воєнного стану - запроваджені податкові пільги, встановлено мораторій на перевірки та тимчасово знижено ПДВ на пальне, щоб приборкати кризу на ринку палива. Очікується, що більшість податкових пільг та мораторій на перевірки будуть скасовані вже з 1 липня 2023 року.

5. МОЗ надало рекомендації щодо вмісту аптечки на випадок надзвичайної ситуації. Рекомендовано додати в аптечку більше 20 медичних препаратів та засобів, зокрема: рукавички нестерильні, атравматичні ножиці для розрізання одягу чи взуття, бинти марлеві та еластичні, протиопікові пов'язки, термоковдру та гіпотермічний пакет, перев'язувальні матеріали, пластирі, серветки, антисептики, знеболювальні та жарознижувальні засоби.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді