Порядок взяття на військовий облік жінок – роз’яснення від Міноборони

Міністерство оборони України у листі за № 321/494 від 26.01.2022 надало роз’яснення щодо ведення військового обліку громадян України жіночої статі.

 Порядок взяття на військовий облік жінок – роз’яснення від Міноборони

СКАЧАТИ Зразок заповнення штатного розпису бюджетної установи


У роз’ясненні, зокрема, вказується, що порядком взяття на облік громадян України (незалежно від статі) на військовий облік військовозобов’язаних визначено:

  • статтею 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»;
  • пунктом 18 Порядку організації та ведення військового призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7.12.2016 № 921;
  • переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313.

Міністерство оборони України вказує щодо необхідних дій громадян жіночої статі для забезпечення виконання вимог законодавства про військовий обов’язок, а саме:

  • визначити придатність до військової служби шляхом прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання та пройти військово-лікарську комісію;
  • надати посадовим особам ТЦК та СП необхідну інформацію для взяття на військовий облік разом із фотокарткою 3Х4 та інші документи;
  • призов жінок на військову службу під час мобілізації можливий за умови потреби та наявності посад, на яких можливо утримувати військовослужбовців-жінок із відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Порядок взяття на військовий облік жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначено ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-ХІІ

За інформацією Міністерства оборони України – підготовлено нову редакцію наказу «Про затвердження переліку спеціальностей та /або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями,…», яким визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік.

Джерело: офіційний сайт ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді