Поновлення на роботі через суд – яка процедура

В разі незгоди з рішенням роботодавця у працівника є невід'ємне право на оскарження дій з його звільнення.

поновлення на роботі через суд

Калькулятор штрафів

Кодекс законів про працю у п. 2 ч. 1 ст. 232 передбачає, що трудові спори за заявами працівників про поновлення на роботі розглядають безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

Також в місцевих судах проводиться розгляд справ за заявою звільненого працівника незалежно від підстав припинення трудового договору, дати і формулювання причини звільнення, оплати за час вимушеного прогулу або виконання нижче оплачуваної роботи.

Строки звернення в суд

Заява про вирішення трудового спору у справах про звільнення подається в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення.

В справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, – у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні.

У ст. 5 Закону «Про судовий збір» зазначено, що позивачів у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі звільнено від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Нагадаємо, що під час воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці. Це норма не стосується відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» ч. 3 ст. 1).

За матеріалами Безоплатна правова допомога

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді