Які вимоги до електронних первинних документів

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Наказ Міністерства фінансів від 28.12.2022 № 467, яким внесені зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, набрав чинності 9 березня 2023 року.

вимоги до електронних первинних документів

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Мінфін оновив Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. У ньому розширив вимоги до електронних первинних документів, зокрема:

  • первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг;
  • записи у первинних документах, створених в електронній формі, здійснюються за допомогою електронних засобів оброблення інформації та іншими засобами, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого строку зберігання документів та запобігли внесенню несанкціонованих і непомітних виправлень.

Розділ «Виправлення помилок у первинних документах та облікових регістрах» Мінфін значно розширив. Більш детальніше прописав про способи виправлення помилок окремо для паперових та електронних документів.

Якщо мова йде про первинні документи і регістри бухгалтерського обліку, що складені в електронній формі, помилки в них виправляємо способом «сторно» або шляхом додаткових бухгалтерських проведень.

Спосіб «сторно» передбачає здійснення зворотного запису на величину помилки та одночасне зазначення правильної суми. Під час виправлення помилок має бути збережена інформація, яка виправляється, та міститися відомості про дату виправлення, посади і прізвища осіб, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які склали виправлений електронний документ. 

Виправлення вносяться до первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку в тому звітному періоді, у якому виявлені помилки.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54804

Облік використання робочого часу

Положення про облік використання робочого часу працівників розробляють з метою впорядкувати облік використання робочого часу працівниками установи, підвищити відповідальність керівників структурних підрозділів за достовірність відомостей у табелях обліку використання робочого часу, нарахування зарплати працівникам, посилити трудову дисципліну.
7091

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету 2025

Складають паспорт бюджетної програми місцевого бюджету усі головні розпорядники за коштами місцевого бюджету. Розкажемо про особливості заповнення, внесення змін та термін затвердження.
53679

Видаткова накладна – бланк | зразок

Видаткова накладна – це первинний документ, який дає змогу обліковувати рух матеріальних цінностей, тож використовують бланк чи не всі установи. І хоча бухгалтери мають з нею справу мало не щодня, запитань щодо заповнення багато. Відповімо на найбільш поширені та дамо зразок.
127007

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді