Освітня субвенція: особливості використання в 2023 році

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Міністерство освіти та науки України роз’яснило про розміри освітньої субвенції, у т. ч. на оплату простою педпрацівників.

освітня субвенція 2023

Калькулятор стажу

У 2023 році обсяг освітньої субвенції визначено:

  • за Формулою розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами — для місцевих бюджетів, заклади загальної середньої освіти яких провадять освітній процес та надали персональні дані учнів;
  • вартості простою (2/3 посадового окладу вчителя вищої категорії з підвищенням на 10% з урахуванням нарахованого на цю суму ЄСВ) — для місцевих бюджетів, в яких закладам загальної середньої освіти оголошено простій у зв’язку із окупацією чи веденням активних бойових дій. Кошти для оплати простою, передбачені в обласному бюджеті, визначались із розрахунку кількості педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яким оголошено простій в області, за даними ОВА.

ОВА мають щомісяця фінансувати вказані видатки відповідно до фактичної кількості педпрацівників, яким оголошено простій, та встановлених їм посадових окладів (ставок заробітної плати) згідно з тарифними розрядами і з передбаченими для них підвищеннями, як це зазначено у постанові КМУ «Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік» від 30.12.2022 № 1472.

Територіальні громади, в яких є заклади загальної середньої освіти на простої, повинні будуть звертатися до ОВА за цими коштами, підтверджуючи щомісяця фактичну кількість вчителів, яким оголошено простій.

Освітня субвенція для оплати простою для педпрацівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти не передбачена.

Територіальні громади не мають права на отримання освітньої субвенції для оплати простою педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, які провадять освітній процес, надали персональні дані учнів та, відповідно до кількості цих учнів, отримали освітню субвенцію.

Територіальні громади повинні здійснювати оплату праці педагогічних працівників таких закладів освіти (відповідно до навантаження чи оплату простою для окремих працівників) за рахунок освітньої субвенції, яку отримали виходячи із контингенту закладу освіти. Освітня субвенція для оплати простою з обласного бюджету спрямовується виключно для закладів загальної середньої освіти, які не мають можливості відновити освітній процес, не надали персональні дані учнів та, відповідно, не отримали освітню субвенцію.

За інформацією з листа МОН від 24.02.2023 № 1/2777-23

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
4601

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
52464

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7603

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді