Як обрати банк для виплати зарплати

Чи може керівництво підприємства або установи змусити працівників отримувати заробітну плату в визначеному банку – пояснює Держпраці.

банк для виплати зарплати

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Державна служба України з питань праці коментує ситуацію, коли керівники підприємств не беруть до уваги інтереси працівників під час вибору банку для виплати зарплати. У підсумку повз уваги проходять питання, де розташовані банкомати, чи задовольняють працівників тарифи банку та чи може банк надати додаткові послуги.

Законодавство України однозначно встановлює право працівників вільно обирати банк, через який отримувати зарплату:

  • ст. 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством;
  • ст. 68 Конституції України зобов’язує неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.
  • ст. 22 Закону України «Про оплату праці» визначає, що суб’єкти не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.
  • ч. 5 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» встановлює, що за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця. Забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Таким чином, законом не передбачено обов’язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати заробітної плати з банком, вказаним роботодавцем. У разі звернення працівника до суду, договір, який працівник вимушено уклав з банком під примусом роботодавця, може бути визнаний недійсним.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді