Порядок оподаткування відрядження зміниться з 1 квітня

ДПС повідомляє про зміни у Порядку оподаткування та звітування щодо витрат на відрядження. Зміни стосуються комерційних підприємств, які використовують електронні платіжні інструменти.

оподаткування відрядження 1 квітня

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

З 1 квітня 2023 року набуває чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Закон викладає в новій редакції п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу — а саме порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Що зміниться у порядку оподаткування відрядження

Фактична кількість днів перебування у відрядженні визначається згідно з наказом про відрядження за наявності одного чи декількох документальних доказів:

  • відміток прикордонних служб про перетин кордону,
  • проїзних документів,
  • рахунків на проживання,
  • інших документів, що підтверджують фактичне перебування у відрядженні.

До підтвердних документів належать:

  • транспортні квитки або транспортні рахунки та багажні квитанції (у тому числі електронні квитки);
  • документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, страхові поліси;
  • документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовані платіжні інструменти;
  • документи, що підтверджують виконання операції з використанням платіжних інструментів;
  • інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Якщо під час відрядження було застосовано корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент, чи його реквізити, вартість витрат засвідчується документом (випискою та/або відомостями з рахунку) в електронній або паперовій формі.

Для таких безготівкових розрахунків встановлено строки для документального підтвердження та повернення надміру витрачених коштів з корпоративних чи особистих карт (інших електронних платіжних інструментів). Підтвердження та повернення здійснюються платником податку до закінчення місяця, наступного за місяцем, у якому:

  • завершено відрядження;
  • завершено виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, яка видала кошти/електронні гроші під звіт.

У разі якщо безготівкові розрахунки проводилися пізніше дати, коли завершується відрядження, установлені строки продовжуються на один календарний місяць.

Звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження, складається у паперовій або електронній формі. Звіт подається за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, у разі:

  • наявності оподатковуваного доходу,визначеного відповідно до пп. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ, з метою розрахунку суми податку;
  • використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

Якщо під час відрядження платник податку проводив розрахунки у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат і за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей не складається і не подається.

За інформацією ГУ ДПС у м. Києві

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147335

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67576

Як обліковувати витрати на відрядження в ОМС

Відрядження – це повсякденна необхідність будь-якої установи, яка провадить активну діяльність і органи місцевого самоврядування (ОМС) є таким прикладом. Як обліковувати витрати на відрядження, які саме витрати та в яких розмірах можна компенсувати відрядженому посадовцю, службовцю ОМС, оподаткування витрат на відрядження, особливості закордонних відряджень – у даному огляді.
13565

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді