Чи можливо отримати компенсацію за додаткову відпустку на дітей при звільнені

Держслужба України з питань праці коментує норми статті 19 Закону України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки» (із змінами та доповненнями), яка встановлює право на додаткові відпустки на дітей.

компенсація за додаткову відпустку на дітей

Калькулятор стажу

Згідно з Законом «Про відпустки», додаткова відпустка належить одному з батьків (чи одному із прийомних батьків), якщо вони мають:

  • двох або більше дітей віком до 15 років,
  • дитину з інвалідністю або усиновили дитину.

Також додаткова відпустка на дітей належить:

  • матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи,
  • одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі),
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Додаткова оплачувана відпустка на дітей надається щорічно тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів – такі умови встановлює стаття 73 Кодексу законів про працю України. За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Умови для надання відпустки на дітей

  1. Додаткова відпустка надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини.
  2. Соціальна відпустка не може бути поділена на частини. Тобто, якщо Ви маєте право на цей вид відпустки, ви маєте піти на неї в повному обсязі.
  3. Працівник також не втрачає право на соціальну відпустку в році смерті дитини або досягнення нею граничного віку для її надання. Якщо працівник не скористався правом на додаткову відпустку в поточному році, він має право взяти її в наступному. Строків давності за таким видом відпусток не передбачено.

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки. Це стосується й додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи. В цьому випадку при звільнення працівник має право взяти відпустку на дітей в повному обсязі або отримати грошову компенсацію.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228033

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді