Реорганізація установи: чи правомірно звільняти військовослужбовця-контрактника

У Держпраці пояснили чи правомірне звільнення особи із займаної посади, яка служить за контрактом на військовій службі ЗСУ, у зв’язку з реорганізацією установи.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

Реорганізація установи: чи правомірно звільняти військовослужбовця-контрактника

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом або прийнятими на військову службу за контрактом, на проходження військової служби зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації.

Разом з цим, що ні в законодавстві про працю, ні в законодавстві з питань проходження військової служби та соціального захисту військовослужбовців немає норми, яка забороняє роботодавцю звільняти мобілізованих або прийнятих на військову службу за контрактом працівників у разі ліквідації (припинення діяльності) підприємства. В такому випадку припинення трудових відносин з працівниками має відбуватись з урахуванням положень п. 1 ст. 40 КЗпП України.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145149

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72079

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді