Президент затвердив зміни в укладанні колективних угод та договорів

Державна служба з питань праці повідомляє деталі про Закон №2937-IX від 23.02.2023 «Про колективні угоди та договори».

зміни в укладанні колективних угод та договорів

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2023

Новий закон узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії та директивами 23 та 533 ЄС.

Що змінюється при укладанні колективних договорів

  1. Закон передбачає розширення суб’єктного складу сторін колективних переговорів. На галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.
  2. На рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.
  3. Закон визначає порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов’язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо). Встановлюється взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.
  4. Передбачена можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів - за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі). Можливе й приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Закон набуде чинності через 6 місяців після припинення чи скасування режиму воєнного стану.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді