Які суми допомоги виплачують військовим в разі встановлення інвалідності

Опубліковано пояснення про суми виплат, які призначають, якщо інвалідність настала внаслідок поранення, контузії, травми або каліцтва.

суми допомоги військовим в разі інвалідності

Норми тривалості робочого часу 2023

В своєму телеграм-каналі Мілітарі Медіа Центр пояснює, що виплати належать військовослужбовцям у випадку поранення або захворювання. Також можливе встановлення інвалідності після звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин.

Які суми допомоги військовим

Якшо поранення, контузії, травми, каліцтва або захворювання отримані під час виконання обов’язків військової служби:

  • 400-кратний прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – для інвалідності I групи (в 2023 році – 1 073 600 грн);
  • 300-кратний прожитковий мінімум – II групи (в 2023 році – 805 200 грн);
  • 250-кратний прожитковий мінімум – III групи (в 2023 році – 671 000 грн).

Якщо інвалідність настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлена інвалідність внаслідок захворювання не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, виплати нараховується у розмірі:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму – I групи (322 080 грн);
  • 90-кратного прожиткового мінімуму – II групи (241 560 грн);
  • 70-кратного прожиткового мінімуму – III групи (187 880 грн).

Також передбачені виплати в разі встановлення інвалідності військовослужбовцям строкової служби, військовозобов’язаним, резервістам, яких призвано на збори або для проходження служби у військовому резерві. Умова: інвалідність настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного їм під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві.

Розміри допомоги в таких випадках:

  • 322 080 грн – для І групи інвалідності;
  • 241 560 грн – для ІІ групи інвалідності;
  • 187 880 грн – для ІІІ групи інвалідності.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7010

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5217

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1350

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4003

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69315

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді