Впровадження накопичувальних пенсій – нове про майбутній закон

Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував прийняти за основу проєкт Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення № 9212.

закон про накопичувальні пенсії

Калькулятор стажу

Голова Комітету Галина Третьякова розповіла про законопроєкт № 9212 і чому його прийняття є критично важливим.

Основні тези про впровадження накопичувальних пенсій

  1. Майже кожен третій українець в Україні є пенсіонером. Незважаючи на підвищення віку виходу на пенсію в залежності від страхового стажу до 63 та 65 років, середній вік виходу на пенсію в Україні значно де-факто зменшився і складає 53,8 років. Збільшилась кількість українців, які мають право на достроковий вихід на пенсію: за вислугою років, через втрату годувальника, отримання інвалідності або учасники бойових дій.
  2. Законопроект 9212 не є пенсійною реформою у абсолютному сенсі цього слова – він виконує функцію формування звички до пенсійних накопичень.
  3. В перші 3 роки джерелом додаткових пенсійних накопичень виступить держава. Розмір ЄСВ залишається незмінним – 22%. Починаючи з 2025 року на персональні рахунки кожної працюючої людини щомісяця будуть надходити додаткові пенсійних накопичень 2% від фонду заробітної плати (1% з ЄСВ, 1% – з Державного бюджету), в 2026 році – 3% (1,5% з ЄСВ, 1,5% - з держбюджету), в 2027 році – 4% (2% з ЄСВ, 2% – з держбюджету).
  4. Законопроект стосуватиметься кожного працюючого громадянина віком до 55 років. Самозайняті особи зможуть добровільно прийняти участь в накопичувальній системі за відповідною заявою.
  5. Наразі ведеться дискусія, яким чином долучити громадян до участі в другому рівні пенсійної системи після 2027 року.
  6. У разі прийняття законопроекту в цьому році, Кабінету Міністрів України буде доручено продовж 2024 року створити нормативно-правову базу регулювання цього процесу та інфраструктуру для здійснення пенсійних накопичень. До урядової інфраструктури відноситься створення державного Уповноваженого пенсійного фонду.
  7. На базі застосунку Дія планується створення Адміністратора, який буде повідомляти громадянам інформацію про суму їх накопичень на персональних рахунках.
  8. Власником пенсійних накопичень з моменту перерахування коштів на персональний рахунок стає людина. У разі, якщо людина піде з життя, сума пенсійних накопичень буде успадкована.
  9. По досягненню пенсійного віку громадянин почне отримувати додаткові до основної пенсії виплати з суми відповідних накопичень. Враховуючи невеликий відсоток, що накопичуватиметься, мова не йде про великі суми. Якщо людина захоче отримувати більшу за розміром додаткову пенсію, вона зможе додатково відраховувати на власний пенсійний рахунок кошти із заробітної плати.
  10. Як і в солідарному рівні, зберігання та примноження пенсій другого рівня гарантуватиметься державою. Включення до цієї системи страхових компаній законопроект не передбачає.
  11. Впродовж 3 років запуску системи додаткових накопичень буде розвинута структура регулювання та нагляду за небанківським приватним сектором. В майбутньому страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами долучаться до системи накопичень.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69433

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50687

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75257

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79426

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді