Рада спростила надання відпустки для лікування військовослужбовців

Також парламент прийняв новий закон про роботу військово-лікарських комісій.

надання відпустки для лікування військовослужбовців

Калькулятор днів щорічної відпустки

Верховна Рада 2 травня проголосувала два закони, які мають вдосконалити та спростити проходження  військово-лікарських комісій, оформлення документів та лікування військовослужбовців.

По-перше, Рада прийняла в другому читанні та в цілому проєкт Закону № 9154  від 28.03.2023 р. «Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)».

Мета законопроєкту:

  • дозволити здійснення військово-лікарської експертизи всіма закладами охорони здоров’я сектору безпеки і оборони,
  • забезпечити функціонування військово-лікарських комісій на базі закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності.

Передбачено, що військово-лікарська експертиза буде здійснюватися військово-лікарськими комісіями при:

  • територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки,
  • при закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України,
  • за потреби – інших органів або військових формувань сектору безпеки і оборони, визначених частиною другою статті 12 ЗУ «Про національну безпеку України».

Передбачена можливість створення військово-лікарських комісій при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

По-друге, в другому читанні та в цілому прийнято проєкт Закону № 9158 від 30.03.2023 р. «Про внесення змін до Статуту внутрішньої Служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії.

Мета прийнятого закону:

  • удосконалити оформлення військовослужбовцям довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) як за результатами проведення відповідного розслідування (службового чи спеціального), так і без його проведення;
  • удосконалити оформлення та направлення медичних та інших документів між військовими частинами та закладами охорони здоров’я;
  • спростити процедуру надання відпустки для лікування у зв'язку з хворобою та про непридатність до військової служби.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93792

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229245

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді