Бюджетні новації — набувають чинності зміни до держбюджету-2023

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Оприлюднили Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 11.04.2023 № 3035-IX (далі — Закон № 3035).

зміни до держбюджету-2023

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

З 06.05.2023 Закон № 3035, зокрема дозволяє:

  • спрямовувати місцеві запозичення від міжнародних фінансових організацій на поточні видатки місцевих бюджетів та надання фінансової підтримки комунальним підприємствам для погашення ними кредитів, залучених у міжнародних фінансових організаціях у попередні періоди під місцеві гарантії, якщо таке цільове призначення передбачено умовами кредитних угод з міжнародними фінансовими організаціями. Такий дозвіл діє лише у період дії воєнного стану;
  • головним розпорядникам коштів державного бюджету відкривати рахунки у НБУ для залучення добровільних внесків (благодійних пожертв) від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права для фінансового забезпечення заходів з відсічі збройної агресії проти України та ліквідації її наслідків, національної безпеки та оборони, відновлення, підтримки і розвитку України, надання гуманітарної допомоги. Такий дозвіл діятиме у період дії воєнного стану та протягом одного року, наступного за роком, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан. Порядок використання цих коштів визначає КМУ.

У 2024 році у складі другої групи власних надходжень бюджетних установ (інші джерела власних надходжень бюджетних установ) з’явиться підгрупа 4. Сюди відноситимуть 30% дивідендів (доходу), нарахованих на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є майнові права інтелектуальної власності, виключні майнові права на які належать державним науковим установам (крім державних наукових установ оборонно-промислового комплексу), державним університетам, академіям, інститутам. Ці кошти спрямовуватимуть на організацію основної діяльності бюджетних установ.

 

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
37484

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
4106

Державний бюджет 2022: все, що потрібно знати бухгалтеру

Затверджено Держбюджет на 2022 рік, а це означає, що ми маємо всі основні цифри та можемо вже зараз прикинути деякі розрахунки. Що і зробив експерт. Ми вже все порахували та підготували для вас зручні таблиці, які спростять вашу роботу.
12438

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
15239

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді