Допомога по вагітності та пологах: як обчислювати у 2021-му

Така допомога фінансується Фондом та виплачується застрахованій особі у повному обсязі одним платежем на підставі листка непрацездатності, який видається з 30 тижня вагітності.

Нова форма звіту по заборгованості страхувальника СКАЧАТИ

Допомога по вагітності та пологах: як обчислювати у 2021-му

Її розмір обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Зазвичай вона триває 126 календарних днів. Однак у разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за кошти ФССУ.

Допомога по вагітності та пологах від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу жінки та виплачується ФССУ з першого дня і до закінчення відповідної відпустки.

Для отримання допомоги, працівниця має передати роботодавцю свій листок непрацездатності. На його підставі комісія з соцстрахування підприємства має упродовж не більш ніж 10 днів призначити допомогу, а роботодавець у строк не більш ніж 5 робочих днів оформити і подати заяву-розрахунок. Саме від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем до Фонду залежить дата фінансування матеріального забезпечення.

За матеріалами ФСС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247157

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23223

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
83996

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
55237

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді