Місцеві голови зможуть очолювати військові адміністрації без порушення законодавства

В Раді готують до голосування в першому читанні проєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» № 8056.

місцеві голови зможуть очолювати військові адміністрації без порушення законодавства

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін заявив, що законопроєкт вноситься на перше читання в парламенті. За словами Безгіна, на півдні України приблизно 70% голів ВА населених пунктів – голови громад, яких потенційно можуть звинуватяти у порушенні законодавства через сумісництво.

Наводимо ключові зміни, які вносяться в проєкті №8056.

Щодо створення військових адміністрацій

  1. Військова адміністрація населеного пункту (населених пунктів) є юридичною особою публічного права. Державній реєстрації підлягають зміни відомостей про військово-цивільну адміністрацію як юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в частині зміни найменування такої особи.
  2. ВА очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за пропозицією голови відповідної обласної державної адміністрації (начальника відповідної обласної військової адміністрації – в разі її утворення).
  3. Начальником ВА може бути призначений відповідний сільський, селищний, міський голова, особа, яка здійснює повноваження відповідного сільського, селищного, міського голови або інша особа.
  4. Районна, обласна військова адміністрація тимчасово здійснює повноваження відповідної районної, обласної ради, передбаченим цим Законом, у разі:
  • утворення такої військової адміністрації в районі, області, де здійснювала діяльність відповідна військово-цивільна адміністрація - з дня набрання чинності акту  Президентом України про її утворення;
  • тимчасової окупації або оточення адміністративного центру відповідного району, області, визнаного рішенням уповноваженого органу – з дня набрання чинності таким рішенням;
  • прийняття Верховною Радою України за поданням Президента України рішення, передбаченого частиною третьою статті 10 цього Закону – з дня набрання чинності  таким рішенням.

Щодо сумісництва

  1. Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту, виконання повноважень начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) або підприємницькою діяльністю за винятком випадків, передбачених законами України.
  2. У разі призначення відповідного сільського, селищного, міського голови на посаду начальника ВА цього населеного пункту здійснення повноважень начальника військової адміністрації не вважається сумісництвом або суміщенням посад. Дія їх трудових договорів із відповідною радою (виконавчим комітетом цієї ради) як юридичною особою публічного права, не припиняється.
  3. ВА формуються з військовослужбовців військових формувань, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, служби цивільного захисту, які відряджаються до них із залишенням на військовій службі, службі в правоохоронних органах, органах та підрозділах цивільного захисту без виключення зі списків особового складу, а також працівників, які уклали трудові договори із зазначеними військовими адміністраціями.
  4. Перелік посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і начальницького складу правоохоронних органів, служби цивільного захисту у військовій адміністрації населеного пункту (населених пунктів), районній, обласній військовій адміністрації, затверджуються Президентом України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України.

За матеріалами Децентралізація

 

В Раді готують до голосування в першому читанні проєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» № 8056.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4255

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24216

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді