Виплати при звільненні – вимоги до роботодавців залишаться й після завершення воєнного стану

Держпраці наголошує, що частина новацій у трудовому законодавстві залишиться чинною й після завершення дії воєнного стану.

виплати при звільненні

 

Державна служба України з питань праці прокоментувала строк дії змін у законодавстві про працю на період дії воєнного стану. Зокрема після  завершення або припинення воєнного стану залишаться чинними норми про виплати при звільненні.

Роботодавці в день виплати повинні письмово повідомити працівника про суми, нараховані та виплачені при звільненні Має зазначатися кожен вид виплати окремо:

  • основна та додаткова заробітна плата,
  • заохочувальні та компенсаційні виплати,
  • інші виплати, на які працівник має право, згідно з умовами трудового договору й відповідно до законодавства, в тому числі при звільненні.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що в день звільнення потрібно нарахувати та виплатити такі складові:

  • зарплату за відпрацьований місяць, включаючи день звільнення;
  • компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Не забуваємо про відпустки минулих років, якщо такі є. Також треба оплатити і накопичені дні щорічної додаткової відпустки та соціальної відпустки на дітей;
  • вихідну допомогу, якщо звільнення відповідає умовам її виплати. 

Окрім цих усіх нарахувань може бути ще й утримання – порахувати надміру оплачені дні щорічної відпустки, якщо працівник уже був у щорічні відпустці, адже він міг використати повну кількість днів.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
144426

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
71866

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10302

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46733

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді