Приміщення шкіл пропонують дозволити здавати в оренду

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
В разі прийняття законопроєкту буде знята частина обмежень на оренду приміщень закладів освіти.

приміщення шкіл в оренду

Норми тривалості робочого часу 2023

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 9475 «Про внесення змін до статті 80 Закону України «Про освіту» щодо сприяння ефективному використанню майна закладів освіти».

Нагадаємо, за частиною 4 статті 80 Закону про освіту об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами. Дозволено лише надавати в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном відповідно до законодавства.

Законопроєкт № 9475 передбачає, що зазначене обмеження не поширюється на оренду будівель, споруд, окремих приміщень та їх частин, іншого нерухомого майна:

  • що перебуває в аварійному стані;

  • не використовується у діяльності закладу освіти протягом:

    • трьох років — для об’єктів площею менш як 500 квадратних метрів;

    • п’яти років — для об’єктів площею, що становить 500 і більше квадратних метрів.

Водночас є умова: така оренда не погіршуватиме соціально-побутових умов осіб, які навчаються або працюють у цьому закладі освіти.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді