Закон про скасування податкових пільг набуде чинності 01 серпня

Податковий кодекс в значній мірі повертається до стандартних положень після того, як Президент підписав законопроект № 8401.

закон про скасування податкових пільг 1 серпня

Калькулятор штрафів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Проєкт закону був затверджений Урдяом ще 27 січня і прийнятий в першому читані 29 травня. Передбачалося, що з 1 липня буде скасована низка пільг зі сплати податків та буде знято мораторій на перевірки. Але скасування перенесли на 1 серпня 2023 року. Зокрема, для платників податків було розроблено чіткі перехідні правила під час переходу зі сплати 2% єдиного податку на сплату інших податків.

Що зміниться з 1 серпня

  1. Встановлено мораторій на певні види перевірок (зокрема, на більшість перевірок 1-2 групи платників єдиного податку) та обмежено підстави для включення платників податків до планових перевірок.
  2. Пропонується не враховувати «технічний борг» за квітень 2022-липень 2023 під час визначення можливості платника ЄП залишатись на спрощеній системі.
  3. Збережено можливість добровільної сплати єдиного податку та ЄСВ для платників 1-2 групи, що мали податкову адресу на територіях бойових дій (в тому числі можливих бойових дій) та на окупованих територіях.
  4. Передбачено, що не застосовуються штрафи та пеня за несвоєчасне погашення податкового боргу у випадку, коли борг був самостійно відкоригований платником до нульових показників.
  5. Передбачено звільнення від фінансової відповідальності за порушення у сфері РРО (крім торгівлі підакцизними податками), якщо вони були вчинені на територіях, включених до Переліку Наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.
  6. Скасовано касовий розрив між включенням до складу податкового кредиту послуг отриманих від нерезидентів з відображенням по них зобов’язань.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
345313

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48078

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
37542

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
7181

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді