Зобов’язання поточне чи довгострокове: визначте правильно

Мінфін змінив деякі підходи у НП(с)БОДС 128 «Зобов’язання» щодо визначення поточних та довгострокових зобов’язань.

Організація роботи бухгалтерської служби - спробувати БЕЗПЛАТНО

Зобов’язання поточне чи довгострокове: визначте правильно

Непередбачувані активи/зобов’язання відпер стануть умовними.

Зокрема, зобов’язання слід розглядати як поточне, якщо воно підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, навіть якщо первісний строк погашення був більше ніж дванадцять місяців та існує договір, укладений після дати балансу і до затвердження фінансової звітності, про переоформлення цього зобов’язання на довгострокове. Якщо установа має право та намір відстрочити погашення зобов’язання на період не менше дванадцяти місяців після дати балансу згідно з існуючим кредитним договором, таке зобов’язання слід розглядати як довгострокове, навіть якщо строк його погашення настає раніше.

Джерело: наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 128 «Зобов’язання» від 27.01.2021 № 44, набрав чинності 26.02.2021

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Списання кредиторської заборгованості бюджетних установ

Кредиторська заборгованість – не завжди показник прогалин у діяльності установи. Інколи складається так, що віддавати борг просто нікому й він продовжує «висіти» на балансі. Як правильно провести списання кредиторської заборгованості? Відповідаємо.
15352

Коди економічної класифікації видатків бюджету: інструкція застосування

Мінфін регулярно оновлює інструкцію зі застосування КЕКВ. Це зумовлює проблеми в установах, адже вони планують видатки у кошторисах за старими КЕКВ, а проводити їх потрібно вже за новими. Актуальні коди економічної класифікації видатків бюджетних установ 2024 року та їх застосування – у цьому огляді.
329335

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді