В майбутньому законі додані підстави для внесення до Реєстру корупціонерів

У Раді зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Кабмін пропонує змінити підстави для внесення даних до Реєстру корупціонерів

Калькулятор штрафів

Законопроєкт № 9587 спрямований на врегулювання питань, пов’язаних з порядком притягнення осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, до відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень.

Проєктом Закону передбачено:

  • встановлення нового складу правопорушення, передбаченого ст. 172-6  Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме, порушення порядку подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з достовірними відомостями, передбаченого ч. 4 ст. 45 ЗУ «Про запобігання корупції»;
  • надання Національному агентству з питань запобігання корупції повноважень на розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачених ч. 1, 2, 4, 5 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (крім правопорушень, вчинених суддею, суддею Конституційного Суду України), та органам Національної поліції (за винятком правопорушень, вчинених службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище);
  • визначення випадку, коли протокол не складатиметься, а саме у разі вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-6  Кодексу України про адміністративні правопорушення (крім правопорушень, вчинених суддею, суддею Конституційного Суду України);
  • визначення особливостей провадження у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності;
  • визначення строків зберігання відомостей у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Джерело: Telegram-канал Тараса Мельничука

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7076

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17368

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106784

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді