Держоргани та місцева влада повинні до 01 вересня утворити Ради з питань ВПО

Кабмін ухвалив Постанову «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб».

Держоргани та місцева влада має до 1 вересня утворити Ради з питань ВПО

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2023 РІК

Через збройну агресію рф проти України з’явилася велика кількість внутрішньо переміщених осіб. У деяких громадах були створені Ради ВПО, які допомагають інтеграції внутрішніх переселенців і роботі органів місцевої влади для забезпечення прав та інтересів ВПО.

Щоб врегулювати діяльність таких рад і сприяти їх створенню на всій території України, Кабінет Міністрів ухвалив Постанову «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб». Проєкт документа було розроблено Мінреінтеграції на виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Згідно з Типовим положенням про Раду з питань ВПО, вони сприятимуть реалізації регіональної політики щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, їхній адаптації й інтеграції у приймаючі громади.

Серед основних завдань таких рад:

  • сприяння забезпеченню соціального захисту ВПО;
  • їх працевлаштування;
  • забезпечення житлом;
  • надання психосоціальної, медичної та правової допомоги тощо.

До складу Ради буде входити:

  • 18 осіб, 9 з яких – внутрішні переселенці;
  • 6 представників органу, при якому утворено Раду;
  • 3 представники громадських обʼєднань, які займаються захистом прав ВПО.

Крім того, Постановою рекомендовано:

  • обласним, міським, районним військовим адміністраціям до 1 вересня 2023 року утворити Ради з питань ВПО та затвердити положення про зазначені ради з урахуванням Типового положення;
  • органам місцевого самоврядування утворити Ради з питань ВПО та затвердити положення про такі ради.

Нагадаємо, змінено періоди виплат державної допомоги переселенцям.

Джерело: офіційний сайт Мінреінтеграції

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
103382

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17231

Стаж служби в ОМС: як обчислювати швидко та без помилок

Вислуга років пов’язана з певними заохоченнями, які отримують службовці органів місцевого самоврядування. Через це питання кількості місяців стажу є суттєвим: це й надбавка, й додаткові дні відпустки. Як визначається стаж в ОМС – у цьому огляді.
14339

Облік безоплатно отриманих основних засобів

Бюджетні установи отримують основні засоби без оплати: від юридичних і фізичних осіб як дарунок, а також від інших бюджетних установ. Як показати в обліку дарунки – від отримання до амортизації.
27694

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді