Бюджетні програми – методика їх формування для головного розпорядника

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін роз’яснив, як формувати головному розпоряднику бюджетні програми.

методика формування бюджетних програм

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Мінфін наказом від 25.08.2023 № 465 затвердив Методичні рекомендації щодо формування бюджетних програм головними розпорядниками коштів державного бюджету. Їх рекомендує застосовувати головним розпорядникам коштів державного бюджету під час роботи з бюджетними програмами на всіх стадіях бюджетного процесу та під час складання проектів порядків використання бюджетних коштів у частині напрямів використання бюджетних коштів.

Наявні бюджетні програми головний розпорядник має проаналізувати з урахуванням підходів Методрекомендацій та вжити системних заходів для оптимізації бюджетних програм, забезпечення їх чіткого підпорядкування цілям державної політики у відповідні сфері діяльності.

Методрекомендації містять рекомендаційні підходи до формування бюджетних програм, зокрема щодо:

  • визначення публічних послуг у контексті реалізації головними розпорядниками повноважень, пов’язаних з виконанням функцій і завдань, передбачених законодавством;
  • визначення характеристик бюджетних програм, що включаються до бюджетної пропозиції, бюджетного запиту, паспорта бюджетної програми, звіту про виконання паспорта бюджетної програми, результатів оцінки ефективності бюджетної програми, інших документів, які складають головні розпорядники відповідно до форм, встановлених Мінфіном, на різних стадіях бюджетного процесу;
  • особливостей формування бюджетних програм на різних стадіях бюджетного процесу.

У додатку до Методрекомендацій наведена форма «Інформація про бюджетну програму». Цю форму потрібно подавати на розгляд Мінфіну у випадках, що не пов’язані з підготовкою Бюджетної декларації та складанням бюджетних запитів.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1216

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38775

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12042

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді