В Раду вносять закон про розширення повноважень органів місцевого самоврядування

Профільний Комітет ВРУ розглянув низку законопроєктів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного чи надзвичайного стану та рекомендує Парламенту напрацьований Комітетом проєкт прийняти в цілому.

2.jpeg

Пошук по Класифікатору професій

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на засіданні 29 серпня 2023 року проєкти законів України:

  • «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (реєстр. № 9559);
  • «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного чи надзвичайного стану» (реєстр. № 9559-1);
  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану та проведення дистанційних засідань рад» (реєстр. № 9559-2).

Внесення на розгляд Парламенту вказаних законопроєктів за визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи обумовлено необхідністю розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану, а також врегулювання порядку проведення дистанційних засідань органів місцевого самоврядування.

Під час обговорення законопроєктів, а також зауважень та пропозицій, що надійшли до них, члени Комітету відзначили, що вказані законопроєкти містять положення, що регулюють однакове коло питань та регулюють одні й ті самі суспільні відносини, а відтак до них може бути застосована процедура, визначена ч. 2 ст. 110 Регламенту Верховної Ради України, що передбачає, що при розгляді альтернативних законопроєктів головний комітет може рекомендувати Парламенту взяти за основу один із них або підготувати інший законопроєкт, який вноситься на розгляд Верховної Ради народними депутатами - членами цього комітету.

Враховуючи наведене, під час засідання Комітету було підготовлено та розглянуто новий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України» від 30.08.2023 № 9559-д, що має на меті:

  • розширення повноважень органів місцевого самоврядування з фінансової та матеріальної підтримку сектору безпеки і оборони України;
  • забезпечення можливості призначення сільського, селищного, міського голови на посаду начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) без звільнення із займаної посади, можливостей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або у разі простою або у разі призупинення дії трудового договору, бути призначеними на посади в інших органах державної влади та органах місцевого самоврядування, військових адміністраціях, юридичних особах публічного права;
  • розширення організаційної спроможності керівництва обласною радою в умовах воєнного стану при вакантності посади голови цієї ради;
  • надання можливостей проводити дистанційні засідання місцевих рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій для розгляду питань щодо невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, виконання повноважень в галузі оборонної роботи, в тому числі надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони, усунення з публічного простору символіки російської імперської політики, процедурних питань.

За наслідками розгляду та обговорення доопрацьованого законопроєкту, Комітет одноголосно ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України», підготовлений народними депутатами України – членами Комітету, а законопроєкти з реєстр. №№ 9559, 9559-1 і 9559-2 – відхилити.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7212

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4255

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24215

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді