Чи оподатковується допомога, яка виплачується військовому при звільненні

Роз'яснення ДПС щодо оподаткування ПДФО суми одноразової грошової допомоги, яка виплачується при звільненні військовослужбовця за рахунок фонду грошового забезпечення.
Чи оподатковується ПДФО одноразова грошова допомога, яка виплачується при звільненні військового

Калькулятор індексації зарплати

ДПС інформує, що до загального оподатковуваного доходу платника податку не включається сума грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу). Тобто, грошове забезпечення, яке виплачується військовослужбовцям строкової служби звільняється від оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20 грудня 1991 року № 2011-XII, до складу грошового забезпечення входять:

  • посадовий оклад;
  • оклад за військовим званням;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);
  • одноразові додаткові види грошового забезпечення.

При цьому, до грошового забезпечення відносяться суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби.

Враховуючи те, що виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям строкової служби при звільненні здійснюється за рахунок фонду грошового забезпечення, то сума даної допомоги не включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку та не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Джерело: офіційний сайт ГУ ДПС у Житомирській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30420

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді