Зарплата органів місцевого самоврядування 2023

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Оплата праці в органах місцевого самоврядування 2023: ➤ посадові оклади ➤ надбавки ➤ доплати ➤ премії ➤ матеріальна допомога

Нормативні документи для нарахування зарплати працівників ОМС 2023

Серед працівників органів місцевого самоврядування (ОМС) слід виділити посадових осіб і робітників, адже нормативка по ним відрізняється.

Нарахування зарплати керівних працівників, їхніх заступників, спеціалістів і службових осіб (вони жпосадові особи, або посадовці) визначається насьогодні двома документами:

Нарахування зарплати обслуговуючих робітників ОМС врегульовує наказ Мінекономіки від 23.03.2021 р. № 609 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (даліНаказ № 609). Робітникам ОМС у ньому присвячені Додатки 4-6. Наказ № 609 теж містить посадові оклади, розмір доплат і надбавок, але лише щодо робітників ОМС.

положення про оплату праці ОМС 203

СКАЧАТИ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ

Нормативне регулювання оплати праці посадовців і обслуговуючих робітників ОМС відрізняється. Також воно відмінне від оплати посадовців і обслуговуючих робітників держорганів

Зверніть увагу, що і Постанова № 268, і Наказ № 609 стосуються не тільки ОМС, але й працівників державних органів, тому слід бути уважним до змісту додатків –кого саме вони стосуються.

Чи є зміни в окладах працівників ОМС 2023?

Обов’язкового й для всіх – немає. Обов’язкові оклади працівників ОМС у 2022-2023 роках не змінювалися (станом на травень 2023). Останні були лише 03 серпня 2021 року. Вряд чи вони будуть під час воєнного стану. Тож використовуємо колишні. Аналогічна ситуація й у інших бюджетників, яким зарплата нараховується на основі ЄТС – там залишилися оклади на 01 грудня 2021 року.

Однак є певна можливість підвищити оклади деяким працівникам ОМС під час воєнного стану на підставі Постанови № 391 (див. далі).

Пригадаємо останні зміни окладів. Так, у серпні 2021 року підвищення окладів стосувалися не всіх, воно було вибірковим. Зокрема тоді підняли оклади:

  • найнижчі, які були у ОМС для спеціалістів, спеціалістів ІІ категорії, спеціалістів І категорії обласних рад, Київської ради;
  • провідним спеціалістам районних рад у містах.

Крім окладів тоді змінили:

  • змінили числові межі кількості населення. Найнижчі посадові оклади встановлено в містах – до 15 тис. осіб, а найвищі – більше 900 тис. осіб. Кількість цих груп по населенню зменшили на одну – зараз їх 6;
  • вилучили деякі посади – службовців апарату (секретаріату) ОМС (це Додаток 55). Так, до 03.08.2021 р. Додаток 55 включав більше посад. Вибуло 4 посади: друкарки диктофонної групи, друкарки І категорії, друкарки ІІ категорії та секретаря-друкарки;
  • додали нову посаду – службовців апарату (секретаріату) ОМС (це Додаток 55). Це осади офісного службовця (друкування);
  • редакційно змінили назву посад. Так, посада «стенографістка» стала «стенографіст», «секретар-стенографістка» – «секретар-стенографіст».

Зрозуміло, що у тих працівників, яким підвищують оклади, у грошовому вираженні зростають й інші виплати, які розраховуються як % від окладу, зокрема надбавка за вислугу років.

Ознайомитися з окладами посадовців ОМС станом на серпень 2021 року, які актуальні й у 2023 році, можна у файлі, який наведено нижче, а детальніше їхній аналіз знайдете у матеріалі Схеми посадових окладів працівників ОМС.

посадові оклади працівників ОМС 2023

СКАЧАТИ СХЕМУ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ НА 2023 РІК

Щодо обслуговуючих робітників ОМС, то остання довоєнна зміна окладів у них сталися 01 грудня 2021 року. У Наказі № 609 є готові цифри таких окладів у Додатках 1-6. Перерахунку окладів не було, хоча для цього встановлене «автоматичне» правило: пропорційно зміні 1-го тарифного розряду ЄТС (див. п. 5 Наказу № 609). Однак з того часу оклади ЄТС теж не змінювалися і вряд чи будуть змінені до закінчення війни (про це зокрема говорить і Об’єднання профспілок).

Останнє оновлення посадових окладів посадовців ОМС було 03 серпня 2021 року, а робітників – 01 грудня 2021 року. До кінця війни – підвищень можна не очікувати

Підвищення окладів працівникам ОМС під час воєнного стану 2023

Попри відсутність загального підвищення окладів є можливість підвищити оклади на підставі п. 3 Постанови Кабміну від 25.04.2023 р. № 391 (по текстуПостанова № 391, набула чинності 28 квітня 2023 року). Однак для ОМС це є лише рекомендацією. Тобто Постанова № 391 не є обов’язковою для виконання ОМС. За цією постановою можна підвищити оклади тим працівникам ОМС, хто здійснює свої повноваження на територіях:

  • активних бойових дій – коефіцієнт 2;
  • можливих бойових дій – коефіцієнта 1,5;

Підвищення здійснюється з урахуванням фактично відпрацьованого часу впродовж місяця.

Фінансові та організаційні наслідки підвищення окладів в ОМС

При підвищення окладів ОМС мають знайти кошти в межах фонду заробітної плати, який передбачений у кошторисі відповідної установи. Ніяких субвенцій чи інших трансфертів з Державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, пов’язані з підвищенням окладів, як правило, не передбачається. Очевидним рішенням є зменшити преміальний фонд (якщо такий є) або внести зміни до кошторису через місцеву раду.

При підвищення посадових окладів також затверджують штатний розпис або вносять зміни в існуючий. Без цього бухгалтер не може нараховувати зарплату за новими окладами.

При зміні посадових окладів слід змінити штатний розпис

Матеріальна допомога працівникам ОМС

Розмір матеріальної допомоги не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника. Оплата праці в ОМС у 2023 році включає допомогу на оздоровлення та допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Однак сумарний їхній розмір обмежений розміром середньомісячної зарплати (пп. «3» п. 2 Постанови № 268, п. 2.2 Наказу № 609). Щоправда, для робітників ОМС є один виняток – допомога на поховання, яка може бути й більшою за середньомісячну зарплату (п. 2.2 Наказу № 609).



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді