Новації в обліку гуманітарної допомоги

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реєстрації та обліку гуманітарної допомоги та її отримувачів у період дії воєнного стану».

облік гуманітарної допомоги

Калькулятор стажу

Проєктом пропонується оновити:

  • Порядок списання товарів (предметів) гуманітарної допомоги, які мають певний термін експлуатації, затверджений постановою КМУ від 16.03.2000 № 514;
  • Положення про Національну сервісну службу України, затверджене постановою КМУ від 26.08.2020 № 783;
  • Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги, затверджене постановою КМУ від 09.10.2020 № 927.

Наразі рішення про надання згоди на дострокове списання основних засобів приймає Мінсоцполітики. Воно пропонує скасувати надання міністерством згоди, відповідно рішення про дострокове списання основних засобів прийматиме юридична особа, на балансі якої перебуває така гуманітарна допомога, у разі прийняття нею рішення про знищення та/або утилізацію неякісних або непридатних до споживання товарів (предметів) гуманітарної допомоги.

Отримувач вноситиме до автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги відповідні підтверджуючі документи щодо дострокового списання основних засобів та відображатиме відповідну інформацію у звіті про наявність і розподіл гуманітарної допомоги.

Також Мінсоцполітики пропонує змінити процедуру реєстрації отримувачів гумінатарної допомоги, запровадити цифровізацію отримання та використання гуманітарної допомоги, що надходить в Україну, в єдиній автоматизованій системі.

Пропозиції та зауваження до проєкту Мінсоцполітики прийматиме протягом 15 календарних днів на електронну скриньку e-mail: [email protected].

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24051

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29438

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54620

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді