Вихідна допомога при звільненні держслужбовця пенсійного віку

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАДС підготувало роз’яснення від 16.10.2023 № 172 р/з щодо окремих питань припинення державної служби у разі виходу державного службовця на пенсію.

вихідна допомога при звільненні

Калькулятор стажу

Звільнення держслужбовця на підставі пункту 7 частини 1 статті 83 Закону № 889 (у зв’язку з його виходом на пенсію) можливе виключно за його відповідною заявою. При цьому, суб’єкт призначення має його звільнити у строк, в який він просить у своїй заяві про звільнення.

Особа, звільнена з державної служби у зв’язку з виходом на пенсію, може бути знову призначена на посаду державної служби в установленому законом порядку. Крім того, ця особа може повторно звільнитись з посади державної служби у зв’язку з виходом на пенсію. Отже, особа може використовувати цю підставу для звільнення неодноразово.

Вихідну допомогу у розмірі середньої місячної заробітної плати державному службовцю, який звільняється за підставою у разі виходу на пенсію або досягнення ним 65-річного віку, виплачують одноразово за його бажанням у разі виходу на пенсію або досягнення 65-річного віку. Тобто при повторному звільненні держслужбовця у зв’язку з виходом на пенсію або при звільненні у зв’язку із досягненням згаданого віку вихідну допомогу йому не виплачують, за умови, що її виплачували за попереднім місцем роботи.

У разі звільнення у зв’язку з виходом на пенсію держслужбовця, якого раніше вже було звільнено на цій підставі з посади державної служби в іншому держоргані, варто звернутись із запитом до цього держоргану про надання інформації стосовно виплати цьому державному службовцю зазначеної вихідної допомоги.

НАДС зазначило, що сам по собі вихід держслужбовця на пенсію або досягнення ним 65-річного віку, що не призвело до його звільнення з державної служби, не дає права на згадану вихідну допомогу. Також звертаємо увагу на те, що законодавством не передбачено переліку документів, які держслужбовець має додати до заяви про звільнення у зв’язку із виходом на пенсію. Водночас він може (але не зобов’язаний) надати документ, що підтверджує його право на встановлення пенсії.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147333

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56106

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5167

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді