Чи можна змусити працівника піти у відпустку за свій рахунок

Якщо у зв’язку з воєнними діями підприємство не може функціонувати, неможлива робота частини структурних підрозділів та організація роботи окремих працівників – роботодавцю необхідно оформлювати простій.

Чи може роботодавець змусити працівника піти у відпустку за свій рахунок

Калькулятор днів щорічної відпустки

Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених ст.ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» є правом, а не обов’язком працівника.

При цьому надання відпусток, передбачених ст. 25 Закону України «Про відпустки» здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених ст. 26 вищезгаданого закону здійснюється за згодою сторін.

У випадку, якщо у зв’язку з воєнними діями підприємство не може функціонувати або якщо неможлива робота частини структурних підрозділів, або організація роботи окремих працівників – роботодавцю необхідно оформлювати простій відповідно до ст.ст. 34, 113 КЗпП України.

При цьому відповідно до ч. 2 ст. 113 КЗпП України про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб.

Підсумовуючи вищевикладене, роботодавці не можуть змушувати працівників писати заяви на відпустки за свій рахунок під час воєнного стану, так як законодавством про працю не передбачено надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця.

Джерело: офіційний сайт Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93426

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35283

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
14144

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді