Про плюси добровільного страхування

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Пенсійний фонд України роз’яснив окремі нюанси добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

плюси добровільного страхування

Калькулятор стажу

Добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть брати:

  • працюючі (застраховані) особи;
  • не працюючі.

Добровільні внески можна сплатити:

  • за себе;
  • на користь третіх осіб, якщо в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) є інформація про особу, на користь якої планується сплачувати добровільні внески, та така особа не є пенсіонером.

Для цього потрібно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, авторизуватись та підписати Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків шляхом накладання на нього КЕП.

Періодичність та розмір сплати добровільних внесків людина визначає самостійно, виходячи із побажань та фінансових можливостей.

Щоб непрацюючій особі було зараховано повний місяць страхового стажу, сума сплачених за цей місяць страхових внесків має бути не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. На сьогодні мінімальна заробітна плата становить 6700 грн, відповідно, мінімальний страховий внесок – 1474 грн (6700 грн х 22%).

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Наприклад: Якщо по Договору за певний місяць сплачено 2000,00 грн на користь непрацюючої особи, то цей місяць буде зараховано до її страхового стажу і заробітна плата для обчислення пенсії за цей місяць – 9 090,91 грн.

Якщо внесок у розмірі 2000,00 грн сплачено на користь працюючої особи, то за повний місяць страхового стажу заробіток для обчислення пенсії збільшиться на 9 090,91 грн.

Фактично кожні 100 грн добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату для призначення пенсії майже на 455 грн.

За інформацією ПФУ

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48753

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
72034

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
63686

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
78100

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді