Як повернути надміру або помилково сплачені суми ЄСВ

Теми:
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили порядок повернення надміру або помилково сплачені суми ЄСВ.

як повернути надміру сплачений ЄСВ

Калькулятор штрафів

Повернення сум ЄСВ здійснюють у випадках:

  • надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на належний рахунок 3556;
  • помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій не на належний рахунок 3556;
  • помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на бюджетний рахунок за надходженнями;
  • помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені на рахунок 3556;
  • виявлення технічної та/або методологічної помилки за сумами, які були зараховані на рахунок 3556 з єдиного рахунку (п. 5 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.07.2021 № 417 (далі – Порядок № 417).

Для цього потрібно подати заяву про повернення коштів з рахунків 3556 до територіального органу ДПС за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених коштів, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 417. Якщо помилково сплатили суми ЄСВ та/або застосовані фінансові санкції на бюджетний рахунок за надходженнями, повертати потрібно згідно з вимогами статті 43 ПК.

До заяви платник обов’язково додає копію розрахункового документа (квитанції, платіжної інструкції тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556. Копія цього документа завіряється платником особисто.

За інформацією ГУ ДПС у Закарпатській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Винагорода за ЦПД у Податковому розрахунку

Уклали цивільно-правовий договір – як показати відомості в додатках Д5 та Д1, коли донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
2459

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
81438

ЄСВ на декретні виплати: нарахування 2024

Нарахувати декретні без помилок – це обов’язок кожного бухгалтера. Нарахування ЄСВ на декретні – це один з етапів цього розрахунку, який невідомий для декретниці, але важливий для бухгалтера. Врахуємо всі нюанси обчислення соцвнеску разом.
69938

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
16911

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ з 1 квітня 2024 року зміняться через збільшення мінімальної зарплати. Це вплине на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як зміниться ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
25967

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді