Військовослужбовець у “дитячій” відпустці: що з виплатою середньої зарплати

Держпраці надало роз’яснення щодо виплати середньої зарплати військовослужбовцю, який за контрактом проходить військову службу та знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

⚠️ Каверзні відпускні: шість запитань на професійність ➤➤➤

Військовослужбовець у “дитячій” відпустці: що з виплатою середньої зарплати

На строк до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток за працівниками, призваними на:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації,
  • на військову службу за контрактом.

Відповідно до статті 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи і середнього заробітку.

Військовослужбовці – жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. На період вагітності та пологів зазначений у медичному висновку військовослужбовець – жінка на підставі наказу командира увільняється від виконання службових обов’язків з виплатою допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається у розмірі 100% грошового забезпечення.

За період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років відповідно до чинного законодавства України збереження заробітної плати (грошового забезпечення) не передбачено.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93788

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229239

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді