Увільнення працівника в день донації: як правильно оформити

Працівник зобов’язаний щонайпізніше за один робочий день до дня донації повідомити керівника за місцем роботи про намір пройти обстеження і здати кров. Форма повідомлення — письмова заява (п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону № 931).

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Увільнення працівника в день донації: як правильно оформити

Відповідно до Закону № 931 роботодавець зобов’язаний безперешкодно відпустити з роботи працівника, що є або виявив бажання стати донором, у дні медичного обстеження і донації крові та/або її компонентів.

Виняток: відсутність донора на робочому місці в ці дні загрожуватиме життю чи здоров’ю людей, спричинить невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, завдасть суттєву матеріальну шкоду або матиме інші тяжкі наслідки (п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону № 931).

На час донації роботодавець увільняє працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку (ч. 2 ст. 20 Закону № 931).

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13847

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді